Gids pallet soorten

Niet alle heftrucks kunnen alle soorten van pallets behandelen. Controleer daarom de palletafmetingen en de omvang van de lading (inclusief overhang) alvorens te bepalen welke u nodig heeft. Het gewicht en de inhoud van de lading hebben een invloed op het zwaartepunt van de last en op de restcapaciteit van de truck. De afmetingen van pallets, kunnen verschillen van land tot land. De norm binnen Europa is echter 1200 x 800 mm.

Een pallet wordt gebruikt voor het verplaatsen van goederen en zorgt ervoor dat het transport zo kosten-efficiënt, veilig en ergonomisch mogelijk verloopt. Het gebruik van pallets, zoals we het vandaag de dag kennen, ontstond tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Pallets worden doorgaans vervaardigd uit hout, kunststof of metaal. De materiaalkeuze hangt af van de lading en de omgeving waarin de pallets worden gebruikt.

Wat zijn standaard pallet afmetingen?

Er bestaat eigenlijk geen internationale standaard qua afmetingen voor pallets. De afmetingen variëren van land tot land. Hoe dan ook liggen de afmetingen binnen de landsgrenzen wel vast. Om deze te kennen, kan u best contact opnemen met de lokale vestiging van uw bedrijf.

  • De Europallets worden bevestigd met minimaal 78 nagels die volgens een bepaald patroon worden gemonteerd.
  • De uiteindelijke pallets wegen tussen de 20 en 25 kg
  • Enkel droog hout kan worden gebruikt, zodat de pallets niet kunnen schimmelen.
  • Op de linkerzijde staat het EPAL logo
  • Op de middenste plank van de pallet staat het logo van de producent en de handtekening van de controlerende instanties
  • Op de rechterzijde staat het EUR logo

Europallet

afmeting 800 x 1200mm
pallethoogte 127mm
hoogte vorkingang 100mm (alle zijde)
gewicht ca 27kg
vorklengte (advies) 1000,1070,1150mm
vorkbreedte (advies) 520mm (over vorken gemeten)

Ook blokpallet of EPAL pallet genoemd en herkenbaar aan EU of EPAL brandmerk

Een Europallet (officieel: EUR-pallet) is een houten Euro pallet waarbij de afmetingen en specificaties zijn vastgelegd door de European Pallet Association (EPAL). Een Europallet bestaat uit een bovenkant gemaakt van 5 planken, daartussen 9 klossen en 3 onderplanken. De hoeken zijn afgeschuind, zijn gespijkerd met speciale spijkers. Ter herkenning van herkomst en het soort hebben de pallets brandmerken.

Zeer courant in Europa (maar niet in Groot-Brittannië).


 

CHEP pallet

afmeting 1000 x 1200mm
pallethoogte 162mm
hoogte vorkingang 120mm (korte zijde) / 95,, (lange zijde)
gewicht ca 31kg
vorklengte (advies) 1000,1070,1150mm
vorkbreedte (advies) 520mm (over vorken gemeten)

Ook 4-wegspallet, blokpallet, bodemplankpallet of GKN pallet genoemd

Bestaat uit een blokconstructie met bodemplanken aan de 4 zijden en in het midden. De pallet kan langs 4 zijden worden benaderd, steeds dwars op de bodemplanken. Dit maakt goederenbehandeling eenvoudig met vrijwel alle types van industriële trucks, maar dit pallettype is niet geschikt voor stapelaars met steunpoten en hefvorken. De gevormde bodemplanken maken het makkelijker om de vorken in de pallet te brengen.

Is een minder courante palletsoort vanwege statiegeld systeem


 

POOL pallet

afmeting 1000 x 1200mm
pallethoogte 133mm
hoogte vorkingang 95 mm alleen lange zijde
gewicht ca 31kg
vorklengte (advies) 910,1000mm
vorkbreedte (advies) 685mm (over vorken gemeten)
vorkwielen vorklengte 910mm: enkel of dubbel
vorklengte 1000mm: enkel ivm positionering tussen latten

Een POOL pallet is een houten Euro pallet waarbij de afmetingen en specificaties zijn vastgelegd door de European Pallet Association (EPAL). Een Europallet bestaat uit een bovenkant gemaakt van 5 planken, daartussen 9 klossen en 3 onderplanken. De hoeken zijn afgeschuind, zijn gespijkerd met speciale spijkers. Ter herkenning van herkomst en het soort hebben de pallets brandmerken.

Deze soort pallets is courant in de groenten en fruit branche.


 

Stinger pallet

Ook 4-wegspallet, blok- en bodemplankpallet, bodemplankpallet, Grocery pallet, GMA pallet (USA) of CPC pallet (CDA) genoemd

Blokconstructie met laterale drager (met vorkuitsparingen). Er zijn 2 ingangen in lengterichting en 2 ingangen dwars op de bodemplanken, waardoor de pallet aan 4 zijden kan worden benaderd. Handpallettrucks en elektrische pallettrucks en stapelaars met hefarmen kunnen worden gebruikt voor horizontaal transport.

Voor benadering aan de dragerzijde zijn lage vorktypes vereist zoals handpallettrucks (lage vorkhoogte), reachtrucks, stapelaars of vorkheftrucks. De gevormde bodemplanken maken het makkelijker om de vorken in de pallet te brengen.

Dit type pallet is gebruikelijk in Noord-Amerika, Afrika en Azië.


 

Baerer pallet

Ook 2-wegspallet, blok- en dragerpallet of bodemplankpallet genoemd

Dit is een blokconstructie met dragers aan de zijkanten en in het midden. Dit pallettype kan slechts langs 2 zijden worden benaderd.

Geschikt voor vrijwel alle types van industriële trucks, maar niet voor stapelaars met steunpoten en hefvorken. De gevormde bodemplanken maken het makkelijker om de vorken in de pallet te brengen.

Dit type pallet is gebruikelijk in Afrika en Azië.


 

custom pallets

Er zijn enkele toepassingen, zoals het verzenden van extra grote producten, waarbij niet-standaard palletontwerpen vereist zijn. We bieden een op maat gemaakte ontwerp- en productiedienst om aan dergelijke eisen te voldoen.