Gids welke batterijen?

"it is time to recharge and run again"
- Toyota -

Startaccu of startbatterij

 • accu voor in heftrucks gas/diesel
 • accu voor in ruwterrein heftrucks
 • accu voor in werkvoertuigen
 • accu voor in transporter

De startbatterij is vanwege de constructie alleen geschikt voor kortstondige belastingen met hoge stroom zoals die plaatsvindt bij het starten van een motor. Kenmerk van een startbatterij is dan ook dat deze grote en dunne platen heeft. Naarmate de oppervlakte van de batterijplaten toeneemt, kan het zuur makkelijker de platen binnendringen hetgeen een grotere stroomafgifte mogelijk maakt.

De startbatterij is niet geschikt voor cyclische belastingen (doorlopend laden/ontladen) in een 12v of 24v systeem om de verlichting te voeden. Een startbatterij is relatief goedkoop.

Semi tractie batterijen

 • accu voor in hoogwerkers
 • accu voor in veegmachines
 • accu voor in schrobmachines
 • accu voor in golfkarren

De standaard semi-tractiebatterij is een loodbatterij met een vloeibaar elektrolyt. Deze energiebron is geschikt voor cyclische toepassingen. Door de bijzondere samenstelling (dikke platen met speciale separatie) kunnen deze batterijen lang mee als ze goed geladen en geladen onderhouden worden.

De levensduur van deze batterijen valt of staat met de manier waarop ze gebruikt en onderhouden worden. In het algemeen geldt dat de levensduur toeneemt, als de batterijen over het algemeen in een hoge laadconditie verkeren. Bij voorkeur 80% van de capaciteit.

De kwaliteit bepaald de prijs en tussen de kwaliteit wordt voornamelijk bepaald door de samenstellingen van het gebruikte lood (“antimoonarm lood”, seleen- en calcium-toevoegingen).

Full tractie batterijen

 • accu voor in heftrucks
 • accu voor in pallettrucks
 • accu voor in reachtrucks
 • accu voor in stapelaars
 • accu voor in orderpickers

Tractie-batterijen bieden zo’n beetje alles wat men zich kan wensen: veel stroom, levensduur en betrouwbaarheid.

Een full tractie batterij is meestal opgebouwd uit meerdere cellen van 2volt in een container. Iedere cel heeft een positieve plaat met een zogenaamde buisjesstructuur. Hierdoor is de plaat beter bereikbaar voor het zwavelzuur en ontstaat er een groot oppervlak.

Deze batterijen zijn bijzonder geschikt bij intensief gebruik van de batterij-installatie. Tractiebatterijen kunnen met hoge stromen worden geladen en zijn daardoor weer snel voor gebruik beschikbaar. Het onderhoud is simpel je hoeft alleen het elektrolyt op peil te houden.

De prijs wordt bepaald door de kwaliteit, kW, afmeting en het gewicht.

Li-ion batterijen

 • accu voor in pallettrucks
 • accu voor in reachtrucks
 • accu voor in stapelaars
 • accu voor in orderpickers
 • accu voor in heftrucks

Anders dan de naam doet verwachten bestaan lithium-ion batterijen slechts voor twee procent uit lithium en maken ze vooral gebruik van lithiumverbindingen. Voor het overige bestaat de batterij vooral uit kobalt, nikkel en grafiet.

Lithium Ion is een gesloten systeem, bevat geen vloeibaar elektrolyt, heeft vrij weinig onderhoud nodig, kan makkelijk hoge stromen afgeven en opnemen, en kan vrij goed tegen mechanische schokken. Het werken met Lithium Ion batterijen vraagt vrij weinig kennis. Vanwege de lager kW is een laadplan om tussentijds te laden een must.

Nadelen van Lithium Ion is de hogere prijs (vaak 4 x de prijs) verder is er een enorme warmteontwikkeling waardoor de batterij instabiel kan worden. De kosten en de inspanning voor recycling zijn echter zo hoog dat meestal afgezien wordt van recycling.

Premium lithium-ion batterijen zijn daarom voorzien van een degelijke batterijmanagementsysteem (bms) en een beveiliging. Hierdoor kan de batterij niet oververhitten. De beveiliging schakelt bij een storing of oververhitting de truck automatisch uit de heftruck en verschijnt er een foutcode.

De prijs (4x hoger) wordt bepaald door de kwaliteit, kW, afmeting en het gewicht. accu voor in heftrucks

Kopen

Materieel voor intern transport kopen, dat doe je bij Van der Kreeft. Als merkdealer van Toyota en BT leveren we alleen de beste kwaliteit machines, zoals stapelaars, vorkheftrucks en orderverzameltrucks. In allerlei verschillende uitvoeringen, zodat je altijd de machine vindt die bij je past.

Liever huren?

Wil je een heftruck huren? Bekijk dan het aanbod in onze verhuur. Er is allerlei verschillend materieel te huur, zodat je altijd vindt wat je nodig hebt. Verhuur kan al vanaf 1 dag tot wel 7 jaar, en we leveren de heftruck snel bij je af.