• Wat is MMBS?

    Een motorrijtuig met beperkte snelheid.

    Registratieplicht of kenteken?

    Sinds 1 januari 2021 zijn er nieuwe regels voor het rijden op de openbare weg met een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS). Het gaat om bepaalde soorten MMBS die een maximale constructiesnelheid hebben van 6 km/h of meer én op de openbare weg rijden.

    Registreer uw voertuig op tijd bij RDW. Na 1 januari 2022 moet u het voertuig laten goedkeuren voordat u het kunt registreren. Fabrikanten, importeurs en erkenninghouders kunnen tot 1 juli 2021 ook online registreren.

    Wat verstaan we onder ‘openbare weg’ ?

    Een weg welke voor iedereen toegankelijk is zoals een fietspad, voetpad, rijwielpad, parkeerplaats, terrein. Indien een terrein is afgesloten met een hek of slagboom en een meldplicht is dit geen openbare weg.

    Naar RDW Download
  • Bestuurders moeten erop kunnen vertrouwen dat een lading snel en veilig op hoogte weggezet kan worden. Dit resulteert in meer palletbewegingen en lagere operationele kosten. De SAS Mast Control functie registreert niet alleen de laadhoogte en mastpositie, maar ook de kantelhoek van de mast en de snelheid waarmee de mast wordt gepositioneerd. Lees meer…

    Gids: uitleg SAS
  • Een pallet wordt gebruikt voor het verplaatsen van goederen en zorgt ervoor dat het transport zo kosten-efficiënt, veilig en ergonomisch mogelijk verloopt. Het gebruik van pallets, zoals we het vandaag de dag kennen, ontstond tijdens de Tweede Wereldoorlog.

    Pallets worden doorgaans vervaardigd uit hout, kunststof of metaal. De materiaalkeuze hangt af van de lading en de omgeving waarin de pallets worden gebruikt. Lees meer…

    Gids: pallets afmetingen
  • In onze gids leggen we uit welke verschillende accu’s of batterijtechnieken er zijn. Zo heeft u een goede leidraad om te bepalen welke batterij voor uw toepassing het meest interessant zijn.

    Gids: soorten accu's
  • Richtlijn

    Er komen steeds meer elektrisch aangedreven voertuigen. Daarmee groeit de vraag hoe en waar je het laadproces het beste kunt uitvoeren. De NPR 3299 is een duidelijke richtlijn voor het gebruik en inrichten van laadruimten en laadplekken.

    De Nederlandse praktijkrichtlijn, NPR 3299, geeft u duidelijkheid over het inrichten van een laadruimte. Deze praktijkrichtlijn is een samenvatting van normen, voorschriften, wetgeving, veiligheidskeuringen en adviezen welke door verschillende instanties worden gehanteerd.

    Op de website van het Nederlands Normalisatie Instituut kunt u de NPR 3299 bestellen.

    Hoe opladen?

    1. Batterij schoon en droog houden
    2. Batterij niet meer dan 80% leeg rijden
    3. Zet batterijdeksel open en koppel stekker los van batterij
    4. Verbind batterijstekker met laadstation Lader inschakelen (veel laders starten automatisch)
    5. Indien aanwezig periodiek een vereffeningslading uitvoeren (bijvoorbeeld in het weekend)
    6. Pas loskoppelen als laadstation aangeeft dat batterij vol is
    7. Sluit batterij weer aan op de machine
    8. Controleer elke cel op vloeistofniveau (direct na lading)
    9. Vul elke cel indien nodig bij met gedemineraliseerd water (nooit te hoog maar ook niet te laag)

    • Nooit gedemineraliseerd water bijvullen VOOR de lading
    • Lading nooit onderbreken
    • Geen open vuur of vonken i.v.m. explosiegevaar tijdens laadproces

     

    Richtlijnen NEN Handleiding
  • Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft een wetswijziging aangebracht in het Arbeidsomstandighedenbesluit met betrekking tot het gebruik van werkbakken. Het besluit treedt per 1 juli 2020 in werking.

    Wat is er gewijzigd?

    De wijziging betekent dat de werkbak in combinatie met een heftruck na inwerktreding niet meer is toegestaan. De reden voor deze wijziging is dat er inmiddels een ruime beschikbaarheid is van werkbakken die bevestigd zijn aan hefwerktuigen voorzien van een typekeur voor het gebruik van vervoer van personen. Het betreft een Nederlandse wetswijziging dus in andere landen kan de wetgeving anders zijn. Meer informatie over de wetswijziging vindt u via deze.

    Naar website overheid
  • Ja, een heftruck keuring is verplicht. Volgens de wet moet materieel dat door slijtage voor gevaarlijke situaties kan zorgen minimaal één keer per jaar gekeurd worden, bekend als de BMWT-keuring. Indien deze keuring niet op tijd wordt uitgevoerd en er een controle plaatsvindt, kan dit resulteren in een flinke boete. Laat daarom op tijd je heftruck keuren door erkende keurbedrijven.

     

    Lees meer
  • T-rijbewijs

    Het besturen van een heftruck op de openbare weg is een T-rijbewijs noodzakelijk indien het MMBS (motorrijtuig net beperkte snelheid)  aan de voorkant breder is dan 130 cm (incl. uitrustingstukken).

    • Vanaf 16 jaar
    • MMBS breder dan 130 cm
    • MMBS met aanhanger
    • Deze categorie staat vanaf 1 juli 2015 op het rijbewijs.

    Heb je een rijbewijs dan staat de categorie T vanaf 1 juli 2015 op je rijbewijs.

    Anders dan veel mensen denken, is een heftruckcertificaat niet verplicht. Maar het is wel onmisbaar. Hoe zit dat nou?

    Heftruckcertificaat

    Is er dan helemaal niets in de Arbowet geregeld? Jawel, de wet zegt dat personeel dat een ‘gevaarlijke machine’ bedient voldoende instructie moet hebben gekregen om er veilig mee te werken. Een professioneel verzorgde heftrucktraining is daarvoor een uitstekend middel. Deelnemers die aan het eind van de training hebben aangetoond dat ze de theorie en praktijk beheersen, krijgen als bewijs daarvan een certificaat.

    Als je die bestuurder helemaal goed wilt voorbereiden op zijn of haar taak, doe je de training in de omgeving waar hij of zij gaat werken. De dynamiek van een echt magazijn is toch even anders dan een open ruimte met pionnetjes.

    Niet het volledige verhaal
    Het is goed om te blijven beseffen dat het papiertje maar een deel van het verhaal is. Pas in de praktijk blijkt of iemand verantwoord en veilig omgaat met een heftruck. Een tip is om de training te laten doen op het type waarmee die medewerker aan het werk gaat. Al is het maar doordat bij de ene truck de hendels ergens anders zitten of anders functioneren dan bij een andere.

    Iemand met een heftruckcertificaat zou niet zomaar op een reachtruck moeten stappen. Dat is immers wezenlijk anders.

    Breng me naar het CBR
  • Voor het besturen van heftrucks binnen een organisatie, waarbij een specifiek rijbewijs niet verplicht is, is het aanbevolen om een heftruckcertificaat te behalen. Dit certificaat is een bewijs van deskundige opleiding en bekwaamheid in het veilig bedienen van heftrucks. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om te zorgen dat de bestuurders van heftrucks over een adequaat opleidingsniveau beschikken. Een heftruckcertificaat heeft doorgaans een geldigheidsduur van vijf jaar. Het is belangrijk om de geldigheid van dit certificaat in de gaten te houden, aangezien de Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of heftruckbestuurders over een geldig certificaat of de nodige instructies beschikken. Dit certificaat is cruciaal voor het waarborgen van veiligheid en verantwoordelijkheid bij het besturen van heftrucks.

    Lees meer
  • Bij het kiezen van een heftruck, overweeg de capaciteit (hoeveel gewicht het kan tillen), hoogtebereik (hoe hoog het kan tillen), en de werkomgeving (smalle gangpaden of ruw terrein). Denk ook na over de brandstoftype: elektrisch voor binnen, diesel voor zware buitenklussen, of LPG voor veelzijdig gebruik. Houd rekening met de totale kosten, waaronder aanschaf en onderhoud. Deze overwegingen helpen je het juiste type heftruck voor jouw behoeften te vinden.

    Lees meer